
En medlemsaktivitet för dig som arbetar med HR-frågor i församling/pastorat/stift.
Planering pågår inför HR-dagen 2025.
Plats
HR-dagen genomförs på hotell Birger Jarl på Tulegatan 8 i Stockholm. Länk till karta över hotellet.
Behöver du boka övernattning i anslutning till HR-dagen?
30 rum finns förbokade för dig som vill sova över 29-30 september. Pris: 1895 kronor inklusive frukost samt moms. Boka ditt rum senast 31/8 2025 genom en e-post till group.meeting@birgerjarl.se. Ange kod 117981.
Tider
HR-dagen börjar kl. 9.30 och avslutas kl. 16.00. Kaffe och enkel smörgås finns uppdukat från 8.30.
Ur programmet:
Kränkningar på nätet
Rebecka Cowen Forssell, bitr. lektor i ledarskap och organisation vid Malmö universitet, delar med sig av sin forskning om digitala aggressioner. Hon kommer berätta om sina erfarenheter av att ta fram stödmaterial för lärare och rektorer, med syftet att förebygga och hantera digitala kränkningar i skolans vardag. Föreläsningen ger också konkreta perspektiv på hur digitala aggressioner kan integreras i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Från signal till handling – HR:s roll vid kränkande särbehandling
När resultatet av en medarbetarundersökning visar att det förekommer kränkande särbehandling i organisationen väcks många frågor: Hur går vi vidare? Vad krävs av oss som arbetsgivare? Hur kan vi arbeta systematiskt och rättssäkert?
Ellinor Bånkestad Goine, Avonova, Organisationskonsult och Leg. Psykolog som specialiserat sig inom området kränkande särbehandling och Christina Öhman, Skao, arbetsmiljöspecialist, ger vägledning i hur du som HR kan agera när signaler om kränkande särbehandling uppstår.

Valbart seminarium: Så lär du känna, förstå och bemöta människor med ett rättshaveristiskt beteende
Ska man svara på alla frågor från en rättshaverist eller ignorera dem? Kan beteendet eskalera beroende på hur vi bemöter personen? Är rättshaverister farliga? Och vad gör jag då en medarbetare får detta beteende? Dessa och fler frågor får du svar på i det här seminariet som hålls av Jakob Carlander.
Jakob Carlander är legitimerad psykoterapeut och har forskat och handlett kring rättshaveristiskt beteende i offentlig verksamhet. Han har också en bakgrund som sjukhuspräst och har arbetat med personalvård. Jakob har skrivit flera böcker i ämnet.

Valbart seminarium: Ta referenser som ger riktiga svar
Referenstagning är en viktig pusselbit i jakten på den rätta när du rekryterar personal. På det här seminariet tar vi upp vilka frågor du bör ställa - och hur du ställer dem. Vi diskuterar fallgropar och etik i referenstagning.
Mari Burell, förhandlare/rådgivare på Skao, leder seminariet.

Valbart seminarium: Kompetensbaserade intervjufrågor – gör det någon skillnad?
Vilka är dina styrkor? Och dina svagheter? Kanske brukar du ställa de här frågorna. Forskning visar att du har stor nytta av att istället använda kompetensbaserade frågor på anställningsintervjuer. På det viset kan ni säkrare förutse hur bra kandidaten kommer att prestera på jobbet. Här får du grunderna i kompetensbaserad intervjuteknik - och så provar vi att göra om vanliga intervjufrågor till kompetensbaserade frågor.
Anna-Lena Qvist, förhandlare/rådgivare på Skao, leder seminariet
