Lärandekultur ger ökad tillit i arbetsgruppen

När hot, hat och otrygghet ökar på arbetsplatsen, behöver man skapa en arbetsmiljö som präglas av tillit, nyfikenhet och lärande. Christina Öhman, arbetsmiljöspecialist på Skao, delar värdefulla tips om hur man kan bygga en trygg och harmonisk atmosfär inom arbetsgruppen.

Som arbetsgivare har man ansvar för att skapa en arbetsmiljö där både fysiska och psykosociala risker minimeras. Enligt Christinas Öhmans erfarenhet är det oftast en kombination av ökad effektivitet, skuldbeläggning och brist på nyfikenhet och lärande som skapar bristande otrygghet.

– Att leta efter utveckling i stället för fel är en viktig del för att bryta tystnadskulturer och skapa tillit.

Christina hjälper arbetsgivare och arbetsplatsledare med strukturerat arbetsmiljöarbete i syfte att skapa en säker och trygg arbetsmiljö.

Webb A4A90151

Hon menar att när trygghet och acceptans finns i arbetsgrupper så blir de mer innovativa och därmed produktiva. Som chef är det därför viktigt att inte fokusera för mycket på det som går fel utan istället se vad det går att lära sig av konflikter, misstag eller dåliga resultat:

– Bjud in till dialog och reflektion. Fråga personal om vad de har för tankar kring lösningar utifrån deras erfarenhet, säger Christina och förtydligar:

– Det är fortfarande chefen som tar beslut. Det handlar snarare om att vara intresserad av medarbetarnas kunskap och erfarenheter. 

Just kunskap och erfarenhet behöver ses som en resurs, eller ett kapital som bör förvaltas på ett klokt sätt. Men påpekar Christina, i det arbetet är det lätt att informella ledare får ett större utrymme än andra:

– I otrygga grupper vågar man ofta bara göra det som godkänns inom gruppen. En bestraffning kan vara en sarkasm, ignorans eller att man utesluts, säger Christina och poängterar;

– Om grupper blir för likformiga är risken att arbetet, kreativiteten och därmed gruppen stagnerar En lärandekultur i gruppen behövs för att skap en mellanmänsklig trygghet inom gruppen och utåt.”

Men att skapa en trygg arbetsmiljö ligger inte enbart på arbetsledaren anser Christina Öhman, utan det är ett arbete som alla medarbetare ansvarar för:

– Ha alltid fokus på konstruktiva lösningar och visa uppskattning. Som arbetsgivare är det viktigt att bidra till en positiv atmosfär genom att stötta kollegor – och chefer i det här arbetet.

TEXT: Erika Bergqvist Lindvall. Tidigare publicerad i Ducatus nr 4/24

– I otrygga grupper vågar man ofta bara göra det som godkänns inom gruppen.

Så kan du skapa trygghet

  • Skapa en trygg atmosfär omkring dig genom att vara en förebild.
  • Erkänn dina egna misstag och berätta vad du lärt dig.
  • Lyssna och försök inte vinna ett ställningskrig. 
  • Ställ frågor kring hur medarbetare tänker och resonerar.
  • Skapa en lärandekultur genom att undvika skuldbeläggning. Reflektera i stället över vad gruppen kan lära sig och utveckla processen till nästa gång.
  • Hitta ett språk som handlar om utveckling och förbättring; ”Det här gjorde vi bra, det här kan vi göra bättre”. I en trygg grupp går det att uttrycka vad som känns svårt eller jobbigt.

  • Säg vad du tycker.
  • Ge kollegor (och chefer) beröm och uppskattning.
  • Säg ifrån vid dåliga beteenden.
  • Föregå med gott exempel.
  • Ha fokus på konstruktiva lösningar.
  • Var den som stöttar och uppmuntrar samarbeten.
  • Hjälp till när andra har gjort ett misstag.
  • Ställ frågor till kollegor om vad de tycker.

Annat som kan intressera!

32A9477 Foto Susanne Kronholm

Grundläggande arbetsmiljöutbildning, 3+1 dagar

Grundläggande arbetsmiljöutbildning är en partsgemensamt framtagen utbildning som ger en grund i vad arbetsmiljöansvaret, arbetsmiljöarbetet och arbetsmiljölagstiftningen innebär.

Arbetsmiljöcollage

Arbetsmiljö

Arbetsmiljö och verksamhet hänger samman. Det är i verksamheten förutsättningarna för arbetsmiljön uppstår och arbetsmiljön påverkar hur verksamheten utförs.

Vera 2 Foto Magnus Aronson 3198 Beskuren

Webbhandboken Vera

Vera är en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Handboken har tagits fram av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tillsammans med leverantören Draftit och uppdateras löpande.

Foto Magnus Aronson 2971

Checklistor organisatorisk och social arbetsmiljö

Som ett komplement till AFS 2015:4 om organisatorisk och social arbetsmiljö finns ett partsgemensamt stödmaterial framtaget. Stödmaterialet är anpassat till Svenska kyrkans verksamhet.