Regnbågsnyckeln har öppnat dörrar

En av de första arbetsgivarna som fick ta emot hbtq-märkningen Regnbågsnyckeln var Harplinge-Steninge församling. Och processen har gett ringar på vattnet. Regnbågsnyckeln öppnar för ett bredare samtal och inkludering, säger kyrkoherde Peder Jarnvall.

Märkningen Regnbågsnyckeln togs fram 2016 för att visa vilka pastorat
och församlingar som aktivt arbetar med hbtqfrågor, och Harplinge-Steninge
församling fick ta emot den 2018.

– Vi är av tradition ett progressivt pastorat. När kyrkoherden Nils-Erik Adern började 1968 inleddes en tid med diskussioner kring män och kvinnor i ämbetet och en objektiv människosyn, säger församlingens kyrkoherde Peder Jarnvall.
Han menar att Regnbågsnyckeln var en naturlig fortsättning och att processen gav bra diskussioner.

– Det var friskt att inte alla tyckte likadant.

Fakta Regnbågsnyckeln

En hbtq-märkning för församlingar och pastorat, skapad av
Erik Gyll, Frida Ohlsson Sandahl och Katarina Hedqvist.
De skrev även boken så att jag kan komma in, som används
i arbetet.

Läs mer hos ekho.se

Efter HBTQ-märkningen fortsatte arbetet med att få alla att känna sigvälkomna till gemenskapen.

– Vår mångfaldsvision är oerhört tydlig, den är bibliskt förankrad,
filosofiskt genomreflekterad och – som ni hör – något pretentiöst formulerad, säger Peder Jarnvall med ett leende och fortsätter:

– Den är helt enkelt vårt filter i arbetet med församlingsinstruktionerna,
så varje gång vi ska ta ställning i en fråga som är associerad till det här har vi ett dokument som styr oss rätt.
Mångfaldsvisionens huvudfokus har varit att kommunicera Regnbågsnyckelns idé och innehåll.

– Först och främst är vi människor och det är som sådana vi ska mötas, och det präglar ju hur vi kommunicerar i en gudstjänst, hur vi talar med människor som ringer för att boka bröllop eller dop.

Foto på Peder Jarnvall hållande en kopp
Foto: Pressbild/Dramalogen

Regnbågsmärkningen finns på församlingsgården och har givit besök som annars troligen inte skulle blivit av.

– Människor har kommit in och sagt ”när jag såg skylten förstod jag att jag faktiskt också får vara här”, för med Regnbågsnyckeln berättar vi det – att här får du plats, som du är, och du får även komma med dina fördomar, med din upplevelsebild av vad fjäderboor – eller två män eller kvinnor som håller varandra i handen – gör med dig. Ingen ska säga till dig att ”du tänker fel”, för under regnbågen får vi alla plats, även den som inledningsvis står där och pekar finger.

Han påpekar att det för Harplinge-Steninge församling verkligen handlat om att inkludera alla – och att ett pågående regnbågsarbete förr eller senare ”knackar dig på axeln för inkludering av fler sammanhang än du tänkte från början”.

– Vi associerade aldrig Regnbågsnyckeln enbart med hbtq-frågor och det har visat sig att den öppnar förett bredare samtal om inkluderande.
Om vi bara pratar hbtq-frågor, även om Regnbågsnyckelns material handlar om dem, skjuter vi den bredare diskussionen i sank, säger han och konstaterar:

– Regnbågsnyckeln har öppnat dörrar.

Text: Petter Jennervall

Publicerad i Ducatus nr 1 2023

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. 

Läs mer och skaffa egen prenumeration!