Hur bygger man en sammanhållen organisation och ny identitet som grupp efter en omfattande organisationsförändring? Bo Lindvall är ledarskapskonsult med lång erfarenhet av förändringsarbeten i Svenska kyrkan. Enligt honom ligger några av svaren i ledarens förmåga att visa tydlighet, tillit och uthållighet.
Organisationsförändringar kan innebära utmaningar, vinster och också förluster. Både vad gäller yrkesidentitet, jobbinnehåll och arbetsrelationer, den förändringen kan vara känslomässigt svår. Bo Lindvall har jobbat med ledningsfrågor i drygt trettio år med inriktning på idéburna organisationer och myndigheter, där han träffat många ledningsgrupper och chefer på hög nivå. Bo och hans kollega arbetar med ett ledarskapsprogram för kyrkoherdar som bland annat ger de medverkande verktyg att hantera sitt dubbla uppdrag;
– Den professionella identiteten för en kyrkoherde är ju prästrollen, där du vigs till ett arbete i kyrkans och församlingens tjänst. Men som kyrkoherde är du också organisationens chef och ledare. Det är en annan professionell roll och vi jobbar med att stödja dem i rollen som chef och ledare. Om du ska leda ett förändringsarbete av organisationen är det chefs- och ledarrollen du ska använda dig av.
Förmågan att förena de här rollerna är en viktig uppgift hos en chef och ledare inom svenska kyrkan och, menar Bo.
– Rollerna behöver inte alls stå i motsatts till varandra.
Som chef och ledare i förändring är det din uppgift att tillvarata och överföra den gamla organisationens bästa egenskaper till den nya organisationen. Det arbete som medarbetare och församlingsmedlemmar varit stolta över och som uppskattats mest. Förutom detta behöver du enligt Bo dessutom vara genuint intresserad av att lyssna. Att bli sedd, lyssnad på och tagen på allvar är extra viktigt när det blir oro och frågor om framtiden. Det gäller för alla människor på alla nivåer i en organisation.
– Den professionella identiteten för en kyrkoherde är ju prästrollen, där du vigs till ett arbete i kyrkans och församlingens tjänst. Men som kyrkoherde är du också organisationens chef och ledare.
– Omorganisationer kan dra i gång känslor av sorg, ilska och besvikelse. Känslor som behöver få tid och stöd för att bearbetas. Som medarbetare behöver jag känna att jag blir lyssnad på och tagen på allvar. Det är ingen brist på människor som pratar, snarare på dem som lyssnar, säger Bo och fortsätter:
– Betydelsen av att man lyssnar och tar sina medarbetares oro på allvar, kan inte överskattas.
Trygghetsskapande arbete handlar inte enbart om att möta medarbetare, utan även om att hålla ihop den grupp som ska leda förändringsarbetet. Målet är att bygga en kultur och ett förhållningssätt där man litar på varandra, stöttar varandra, är överens om vad och hur saker ska kommuniceras samt vågar benämna egna svårigheter och dilemman.
– Ledningsgruppens förmåga att hålla ihop och tydligt visa vägen har stor påverkan på tryggheten i hela organisationen, säger Bo.
För det är i tydligheten som tryggheten vilar enligt Bo Lindvall. Och först när medarbetarna känner sig trygga kan de skapa sig en egen positiv bild av verkligheten.

Bo Lindvalls tips till ledare som står mitt i eller inför en stor förändringsprocess:
Lyft fram och vårda de bästa sidorna av den gamla organisationen. Låt medarbetarna själva sätta ord på det de är stolta över och vill fortsätta med.
Ge stöd och uppmärksamma de som är positiva till förändringen. Förändring är en social process där viljan att gå in i det nya påverkas av hur andra gör.
Skapa en kultur som stödjer. Vilka värderingar och beteenden stödjer bäst/hindrar mest den nya organisationens utveckling? Hur kan du och din ledningsgrupp manifestera och konkret uttrycka beteenden som stödjer, i ord och handling?
Lyssna – så att jag känner mig lyssnad på!
Stå kvar – så att jag blir trygg.
Var transparant, tydlig och ärlig med vad du vet och inte vet.
Var uppmärksam på att de grundläggande behoven i en ny grupp handlar om tydlighet, tillit och trygghet.
- Bidra till detta genom att agera styrande, säkert och strukturerat. Ge positiv feedback.
- Vara extra tydlig med mål, ramar, arbetssätt och det som gäller på den nya arbetsplatsen.