Att systematiskt tänka säkerhet och trygghet i tid inför olika församlingsaktiviteter kan även ge andra positiva effekter förutom riskminimering – ett mer strukturerat arbetssätt synliggör ofta möjligheter till förbättring. Det är i alla fall Sollentuna församlings erfarenhet, som bland annat använder säkerhetspärmen vid körresor.
En församling som jobbat fram en församlingsgemensam säkerhetspärm är Sollentuna, norr om Stockholm. Innehållet ska primärt utgöra ett stöd i arbetet med att planera, genomföra och utvärdera församlingens olika aktiviteter som ligger utanför den ordinarie verksamheten.
– Senast jag själv använde mig av säkerhetspärmen var vid en körresa till Gävle, berättar Förste organist Ewa Lena Kansbod. Eftersom jag var ytterst ansvarig för körresan var jag också ytterst ansvarig för säkerheten och tryggheten för mina korister när vi åkte iväg.
Förutom att pärmen innehöll alla för dagen viktiga telefonnummer och ett tidsschema så lämnade hon en fysisk kopia på anhöriglistan till sin närmaste chef, Maja Holmberg Kujala, som även är den som gått igenom och godkänt upplägget i sin helhet.
– Om någon korist hade sjukanmält sig på morgonen så hade jag exempelvis messat det till henne, säger Ewa Lena Kansbod.
Sollentuna församling har totalt cirka hundra anställda.
– Pärmen underlättar för oss alla att få till ett gemensamt arbets- och förhållningssätt, säger enhetschef Maja Holmberg Kujala. Det blir också lättare att säkerställa att goda, upparbetade rutiner behålls vid exempelvis personalförändringar. Ansvaret för trygghet och säkerhet är inte beroende av en persons sunda förnuft.

Ewa Lena Kansbod tillägger:
– En annan fråga vi ställer oss inför ett arrangemang som exempelvis en körresa är vilka förutsättningar som finns för själva genomförandet. När drar vi i nödbromsen och ställer in? Genom att prata igenom och notera villkoren för genomförandet i förväg blir vi tryggare i vårt beslutsfattande.
Text: Lotta Person Foto: Magnus Aronson.
Intervjun har tidigare publicerats i Ducatus nr 4/2024
Fakta om säkerhetspärmen
Säkerhetspärmen har tagits fram inom ramen för församlingens arbete Säker och trygg. Innehållet berör exempelvis planering, riskanalys, genomförande, utvärdering och uppföljning, organisering och hantering vid konstaterat krisläge samt nytt normalläge.