I likhet med andra arbetsplatser hade Eskilstuna kyrkogårdsförvaltning arbetat fram rutiner för att hantera bland annat hot – rutiner som därefter hamnade i en pärm i chefens bokhylla. Upprörda anhöriga i djup sorg blev till en väckarklocka och med stöd av Arbetsmiljöverket arbetar förvaltningen idag på ett annat sätt med frågan.
Det är vinter och tjäle. Kyrkogårdsförvaltningen i Eskilstuna i Sörmland planerar i vanlig ordning sitt arbete med upptining och gravsättning enligt rutiner, lagar och regler. Bland annat har förvaltningen kommit överens med den lokala muslimska församlingen om att gravsättning av en person med muslimsk tro ska ske inom fem arbetsdagar.
Det är lätt att missta fem arbetsdagar för fem kalenderdagar, och det gör en familj till en avliden och försöker komma i kontakt med någon ansvarig på förvaltningen för att byta tid. Just denna dag är dock flera av de ansvariga upptagna. Kyrkogårdschef Daniel Sandberg har exempelvis semester. Men förvaltningen lyckas nå honom och han kommer in.
Tonläget eskalerar rätt snabbt, från alla håll. En extra uppbragd familjemedlem hinner lossa en brandsläckare innan en annan anhörig träder in och avstyr det hela.
När Daniel har fått situationen klar för sig ber han familjen att samlas i mottagningsrummet. Så börjar de om. Förklarar och lyssnar till varandra. Missförståndet om tidsfristen får sin förklaring. Efter kontakter med gravgrävarna kan Daniel erbjuda en lördagsbegravning. Tillsammans går de ut till den tilltänkta gravplatsen. Allt slutar bra.
Tonläget eskalerar rätt snabbt, från alla håll.
-För oss som arbetslag, och för mig som chef, utgjorde denna incident en väckarklocka och jag anmälde händelsen som hot till Arbetsmiljöverket, säger Daniel Sandberg. Jag tog ner våra olika rutiner och policyer från bokhyllan. Tillsammans granskade vi dem, fyllde i de luckor som fanns och skickade in alltsammans till Arbetsmiljöverket
En kort tid efter anmälan hör Arbetsmiljöverket av sig och bokar en tid för tillsyn. Tillsammans med verkets representanter pratar arbetslaget igenom händelsen, går igenom de uppdaterade dokumenten och får goda råd inför framtiden.
- Vi behöver bland annat tänka mer på hur vi möter människor som är i djup sorg och som kanske har en stark önskan om något. Då blir det extra viktigt hur vi bemöter dem för att inte en situation ska eskalera. Det handlar bland annat om att behålla lugnet i rösten och inte låta aggressiv eller förebrående. Vi pratade även igenom utformningen av vårt mötesrum, var olika personer bäst placeras, och att där inte ska finnas för många lösa föremål.
- Vi behöver bland annat tänka mer på hur vi möter människor som är i djup sorg och som kanske har en stark önskan om något.
Daniel Sandberg
Kyrkogårdsförvaltningens reception är välkomnande, med ljusa färger, bekväm soffa och broschyrställ med foldrar och tidningar. Och en låst dörr in till personalutrymmena. Numera finns även en larmknapp till polisen dold under receptionsdisken.
Hela arbetslaget har gått utbildningar i bemötande av människor i sorg och om hur hantera hot och våld.

-De uppdaterade rutinerna har numera en egen punkt vid ATP- och enhetsmöten och ingår i presentationen av verksamheten när vi möter säsongsanställda, avslutar Daniel Sandberg.
Text: Lotta Person