
–Alla borde gå Kyrkoherde idag! Den borde vara obligatorisk när man är satt i tjänst som kyrkoherde för första gången. Det säger Karin Tallberg när hon berättar som sina erfarenheter av Kyrkoherde idag. Hon arbetar sedan två år som kyrkoherde i Kiladalens församling, mellan Nyköping och Norrköping.
–Mixen av ren fakta, kring exempelvis ekonomi, arbetsrätt och kyrkogårdsfrågor tillsammans med känslan av hopp som många av de medverkande delade med sig av i sina framtidsspaningar, bär jag med mig. Ibland måste också något gammalt dö för att något nytt ska kunna spira.
Hur har programmet påverkat dig i din roll som ledare?
–När jag gick Kyrkoherde idag var jag väldigt ny som kyrkoherde även om jag har tidigare erfarenheter av att vara ledare. Under utbildningen fick jag befäst det jag någonstans redan visste, värdet av att delegera, av att vi är medarbetare tillsammans.
–Detta förhållningssätt tror jag är extra viktigt som kyrkoherde i en liten församling som min, med ett tiotal medarbetare med andra yrkesroller och expertområden än dem jag bär med mig. Genom att delegera uppdrag, eller kanske initialt en idé om något, blir det ofta både mer gjort och bättre utfört. I detta ligger också att kunna ta emot ett svar som “Karin, detta kommer inte att fungera”.
–Något annat du vill tillägga?
–Helheten var mycket givande, denna mix av vidareutbildning, kollegial handledning och möjligheten att lära känna sig själv lite bättre. Som chef är det oerhört bra att “tvingas” iväg från den dagliga mixen av trasiga brandsläckare och strategiskt budgetarbete. Den egna tiden på annan ort gjorde mig gott – gav mig en möjlighet att se på min vardag med ett utifrånperspektiv.

Du kyrkoherde: 12 februari infaller årets första forum för er!
Programmet tar upp årets avtalsrörelse, församlingsutveckling och relevanta nyheter från Skao.

Kyrkoherdens ställning
Promemoria om kyrkoherdens ställning