
Förhandlingarna går nu in i ett slutskede. Förhandlingsinnehållet är omfattande och komplext och samtalen förs i god stämning.

Anmälan är öppen 30 april - 10 augusti.

Välkommen till ett informationswebbinarium via Teams måndag 12 maj kl. 13.00-14.30.

Avtalsförhandlingarna mellan Skao och arbetstagarorganisationerna pågår med full kraft.

Arbetsgivarna i Svenska kyrkan kommer att få återbetalning av en del av tidigare inbetalda premier till det premiekapningssystem som finns inom Svenska kyrkan.

Stiftsvisa HR-nätverk utgör en möjlighet för dig som arbetar med HR-frågor, på heltid eller som del av din tjänst, att mötas för dialog, ny kunskap och erfarenhetsutbyte.

Akka är en webbaserad medarbetarundersökning med frågor om arbetsmiljö och arbetsklimat. Den erbjuds alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan en gång per år. Nyfiken på-webbinarium via Teams 9 maj!

Ett arbete som upplevs meningsfullt med goda möjligheter till inflytande. Men där kraven också är höga och där det kan vara svårt att dra gränser mot privatlivet. Det är några av resultaten i en ny studie om kyrkoherdars arbetsmiljö inom Svenska kyrkan.

Begravningsbyråns och huvudmannens ansvar vid begravning, till vardags ofta kallat Ansvarsdokumentet, har uppdaterats.

Skaos medlemmar är i hög grad mycket nöja med sin arbetsgivarorganisation och ger den ett NMI om 77, där max är 100. Det visar den medlemsundersökning som just avslutats. -Det är fantastiskt glädjande att se att våra medlemmar uppskattar vårt arbete, säger vd Birgitta Ödmark. Det bekräftar att vi är på rätt väg i vår strävan att vara en relevant, närvarande och nytänkande arbetsgivarorganisation. Vi tar med oss resultaten och fortsätter utveckla våra tjänster för att stärka medlemsnyttan än mer.

I Svenska kyrkans kollektivtal Kyrkans AB finns fyra kollektivavtalade försäkringar. Dessa har stor betydelse för den anställde om hon eller han skadas i arbetet, är sjuk under en längre tid eller avlider. För de flesta är dessa försäkringar förkortningar som man inte riktigt vet innebörden av. En ny distansutbildning, som genomförs i samarbete med Afa försäkring, reder ut alla frågetecken.

Grundläggande Arbete på Begravningsplats (GAPB) är en ny kompetensstandard framtagen av TCYK – ett instegsprogram för nya i yrket eller som står långt från arbetsmarknaden och vill ta steget in. Detta webbinarium riktar sig till dig som vill veta vad GAPB är och hur det kan användas som ett verktyg för kompetensutveckling och inkludering.

Natten mellan måndag och tisdag enades parterna inom industrin om ett nytt avtal som bland annat innehåller ett kostnadsmärke för arbetsgivaren om 6,4 procent på två år.

Många församlingar använder sig av Marymetoden för att erbjuda praktik och arbetsträning för personer som av olika anledningar står lång från arbetsmarknaden. Så här funkar de arbetsrättsliga ramarna.

Akka är en prisvärd webbaserad medarbetarundersökning med frågor om arbetsmiljö och arbetsklimat, anpassad för Svenska kyrkan. Den erbjuds alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan en gång per år. I år öppnar anmälan 1 maj. Den 9 maj arrangeras ett informationswebbinarium för er som överväger deltagande.

Behöver du som arbetsgivare tillfällig prästresurs under en tidsbegränsad tid? Kanske inför sommaren? Eller i samband med rekrytering? Kontakta Prästbanken!

Har du medarbetare som genomfört Arbetsledarutbildning för vaktmästare på kyrkogård och i kyrka? Om ja, då kan detta vara just rätt nästa steg i hens kompetensutveckling.

Fredag 16 maj kl. 10.00-12.00 bjuder Skao in dig som är ny som kyrkoherde alternativt kyrkoherde på ny post till digital informationsträff. Ni ska alla ha fått en personlig inbjudan via e-post denna morgon. Varmt välkommen!

Trivs du med att arbeta med ekonomi från ax till limpa och att vara en garant för god ekonomistyrning? Tycker du att det är kul att effektivisera processer och att använda digitala lösningar för att ge verksamheten enkla och bra beslutsunderlag? Då kan rollen som Ekonomiansvarig här på Skao vara något för dig!

Landets kyrkogårdsförvaltningar har stora rekryteringsbehov. Förhoppningen är att ett nytt instegsprogram ska bidra till att bredda rekryteringsbasen. - Dessutom underlättar det arbetet med kontinuerlig kompetensutveckling i den egna arbetsgruppen. Det säger Mattias Elofsson, kyrkogårdskonsulent vid SKKF och ordförande i TCYK.

Båda forumen tar avstamp i den i dagarna färdigställda forskningsstudien om kyrkoherdars organisatoriska och sociala arbetsmiljö.

21 mars kl. 13.00-14.30 via Teams. Ur programmet: • Pågående avtalsrörelse • Bil 25 • Vi stannar också upp i några övriga frågor - att tänka på.

Det kom en fråga om lojalitet från ett kyrkoråd. Är rollen som kyrkoherde ett förtroendeuppdrag som har stora likheter med en verkställande direktör i ett bolag? Stabsjurist Robert Svec reder ut begreppen.

En av Idéburen välfärds samarbetspartners erbjuder en gratisutbildning: Barnkonventionen - från teori till verklighet. Lär dig använda barnkonventionen i vardagen - enkelt och konkret. Kursen är digital med 4 tillfällen - 1 varje vecka som du kan ta del av live eller när du själv vill. Vi startar snart, 3 mars – säkra din plats idag!

Den nya distansutbildningen Förebygga och hantera kränkande särbehandling (3/4) har utarbetats av Skaos arbetsmiljöspecialist Christina Öhman. Nu är det klart att hon under utbildningen flankeras av ytterligare experter inom området: Ellinor Bånkestad Goine, psykolog och organisationskonsult (t.v.) och Susanne Davour, jurist och organisationskonsult (t.h.).

I samarbete med Skao anordnar SKKF under våren två utbildningstillfällen om trycksatta anordningar utifrån Arbetsmiljöverkets nya förordning.

Avtalsrörelsen för 2025 är i gång. För er arbetsgivare kan detta kanske uppfattas som att all verksamhet rörande lokala löneprocessen ska ställas på vänt tills ett nytt centralt löneavtal har förhandlats fram. Så är inte fallet.

Oavsett om du är erfaren eller ny som chef - den här efterfrågade e-utbildningen ger dig kunskaper, färdigheter och argument som hjälper dig att hålla riktigt bra lönesamtal. Du blir tryggare i din roll som lönesättande chef när du vet och kan förklara för dina medarbetare varför de får den lön de får.

Att systematiskt tänka säkerhet och trygghet i tid inför olika församlingsaktiviteter kan även ge andra positiva effekter förutom riskminimering – ett mer strukturerat arbetssätt synliggör ofta möjligheter till förbättring. Det är i alla fall Sollentuna församlings erfarenhet, som bland annat använder säkerhetspärmen vid körresor.

Minusgrader och halkvarningar till trots så är det redan nu hög tid att börja planera sommarens semestrar.

Nu är enkät på väg ut till 49 chefer inom Svenska kyrkan. Projektet bjuder även in till frukostwebbinarium på temat Uppdraget eller medarbetaren i fokus onsdag 12 februari.

Skao har efter intensiva förhandlingar med våra fackliga motparter, träffat ett nytt bilavtal, BIL 25. I det nya bilavtalet har ersättningsnivån justerats och tar i större utsträckning hänsyn till kostnadsnivån av att tillhandahålla egen bil i tjänsten. Kostnadsnivån baseras på index, som justeras årligen. Vidare har preskriptionsperioden på sex månader för erhållande av ersättning återinförts.

Denna utbildning hjälper dig att skapa en metodik som stärker arbetsmiljön och uppfyller kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Vi ger dig tips, inspiration och idéer samt reder ut de mer komplexa frågetecknen.

Nu är lönestatistiken för 2024 publicerad i den sökbara databasen Lönestatistik Svenska kyrkan. Där kan du själv söka fram information och skriva ut tabeller för olika yrken, stift och åldersgrupper.

Ett bra lönesamtal kan utveckla både verksamheten och medarbetaren. Men då krävs ordentliga förberedelser av cheferna. Och lite mod.

Skao samarbetar med idéburen välfärd, IV. Det är en nationell bransch- och intresseorganisation som samlar idéburna organisationer och företag inom vård, omsorg och utbildning. Nu närmast bjuder IV in er medlemmar i Skao till två arrangemang.

Programmet tar upp årets avtalsrörelse, församlingsutveckling och relevanta nyheter från Skao.

Det berör bland annat pågående avtalsrörelse och församlingsutveckling/gränsdragning mellan anställda, förtroendevalda och ideellt engagerade.