Den som gör ett praktikår inom svenska kyrkan genom Ung resurs anställs under under anställningsformen aspirantanställning.
Innan Avtal 23 fanns inga tydliga regler för praktikanter inom Svenska kyrkan. Varje församling bestämde själva lön och om de skulle ha en handledare. I och med Avtal 23 har Svenska kyrkan fått anställningsformen Aspirantanställning, där allt från arbetstid till lön och semester finns reglerad.
– Alla ska veta vad som gäller. Inte bara när det kommer till arvode. Genom att formalisera det här vet båda parter vad de kan förvänta sig, säger P G Forsberg, arbetsrättsjurist på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Aspirantanställningen får som längst vara i 11 månader och är en blandning mellan praktiskt arbete och utbildning. I dagsläget handlar utbildningsbiten om 20 kursdygn över fyra veckor som praktikanten går på Helsjöns folkhögskola eller Älvsby folkhögskola. Det finns möjlighet att delta på distans i utbildningen. På arbetsplatsen ska den anställda ha en handledare.
– Det är viktigt att de här praktikanterna får meningsfulla uppgifter. Bakgrunden till att vi tagit fram den här anställningsformen är att föda intresset att söka sig till ett arbete inom Svenska kyrkan, säger P G Forsberg.
Lönen är tänkt att ligga ungefär som det belopp som praktikanten kan få från CSN vid högskolestudier. 18 % av ett prisbasbelopp ligger den på, vilket 2024 motsvarade 10 314 kronor. Utöver det kommer anställningen med en bostadsförmån, församlingen löser bostad för den anställde, för att det ska bli enkelt för praktikanterna att tacka ja och flytta till församlingen. Om den anställde bor i eget boende eller hos föräldrar utgår en viss ersättning.

– Rekommendationen för lönen ska ses som en bottenplatta. Församlingarna har möjlighet att erbjuda en högre ersättning. Lönen ligger något under studiemedlet, men praktikanterna behöver då inte köpa kurslitteratur och har bostaden fixad, säger P G Forsberg.
En Aspirantanställning innebär också att den anställde är försäkrad, att pensionsersättning betalas in och att de har rätt till semester. Personer som är anställda inom Ung resurs omfattas av Aspirantanställningen, men det går även att applicera på andra som vill göra praktik inom Svenska kyrkan.
– Det behöver inte heller vara att de är intresserade av våra profilyrken, utan skulle lika gärna kunna vara någon som vill jobba som HR-specialist och pluggar till det. Målet är att visa möjligheterna med att jobba inom kyrkan, säger P G Forsberg.
Text: Philip Stockenhed Foto: M Liam Karlsson och Magnus Aronson
Denna artikel har tidigare publicerats i Ducatus nr 4/2023
Vem kan få en aspirantanställning?
Personen
- avser att bli eller är medlem i Svenska kyrkan
- uppvisar ett begränsat registerutdrag enligt lag om registerutdrag för personer som ska arbeta med barn eller förordning av belastningsregister
- har inte tidigare utfört ett kvalificerat arbete inom Svenska kyrkan
- har inte tidigare fullgjort en aspirantanställning.
Ytterligare en anställningsform - profilpraktikanställning
För den som läser till profilyrkena präst, diakon, församlingspedagog eller kyrkomusiker finns en särskild anställningsform i Avtal 23 – Profilpraktikanställning. Den är en tidsbegränsad kollektivavtalad visstidsanställning med lön som gäller den förpraktik som krävs i församling inför de pastoralteologiska utbildningarna på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Anställningsformen har tillkommit eftersom denna praktik inte är studiemedelsfinansierad. Länk till sidan Kollektivavtal
Annat som kan intressera!

Rekrytering till befattning i Svenska kyrkan
Rekrytering till befattning i Svenska kyrkan är en grundläggande handbok för dig som anställer medarbetare. Materialet reviderades 2022 och har uppdaterats 2023.

Unga resurser fanns - då ordnade vi jobb
Rådmansö och Frötuna församlingar äskade pengar från Roslagens östra pastorat för att genom aspirantanställning låta två ungdomar fördjupa sitt kyrkliga engagemang. -Det här utgör en vinst för församlingen, på alla sätt, säger församlingspedagog Clas Elgbro.

Så ger du nyanställda en bra introduktion
Snart dags att välkomna nya säsongsanställda på landets kyrkogårdar. Men hur ska arbetsgivare göra för att på bästa sätt introducera nya medarbetare, oavsett yrke? Elin Frögéli, psykolog och postdoktor vid Karolinska Institutet, forskar på ämnet.

Introduktion till arbetsrätten enligt nya reglerna i LAS! (e-utbildning)
Denna e-utbildning ger dig som arbetsgivare grunderna i den svenska arbetsrätten enligt nya reglerna i LAS (lagen om anställningsskydd). Viktiga förändringar har skett inom visstidsanställningar och skäl till uppsägning.