Så arbetar Katarina församling med lönebidrag

Katarina församling har länge engagerat sig för att hjälpa människor att skapa en meningsfull vardag och en väg in i arbetslivet. – Vi fokuserar på hjälp till självhjälp. Det handlar om att stötta människor i att hitta sin egen kraft och potential, säger Gabriella Luttrup, som arbetar med personalfrågor och handledning i Katarina församling.

Sedan 2011 har Katarina församling i Stockholm arbetat med olika typer av arbetsträning som en viktig del av sitt diakonala arbete med målet att erbjuda en väg tillbaka till arbetslivet och en meningsfull vardag. Det har lett till en egen arbetsmodell inom församlingen, Katarinamodellen, som kombinerar praktisk arbetsträning med personligt utvecklingsstöd.  
 
Ett viktigt verktyg är också lönebidrag. Från Arbetsförmedlingen finns tre olika typer av lönebidrag som arbetsgivare kan ansöka om för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning eller ohälsa. Katarina församling jobbar med alla tre former av lönebidrag och får även handledarpenning i bidrag från Arbetsförmedlingen. Gabriella Luttrup berättar:  
 
– Inom Katarina församling har vi flera anställda med lönebidrag inom flera av församlingens verksamheter, exempelvis caféet, restaurangen, fastighetsservice och kansliet.  

kvinna med ljust axellångt hår och glasögon tittar in i kameran och ler. Fotograf: M Liam Karlsson
Gabriella Luttorp är ansvarig för katarina församlings modell för arbetsträning och personalhandläggare.

Maria Back, 58 år (se toppbilden), började sin arbetsträning efter flera år av sjukskrivning på grund av utmattningssyndrom och hjärntrötthet. Idag jobbar hon i församlingens café och ansvarar för bakningen av allt som säljs: 

– Jag har alltid varit den glada tjejen som bara kört på, men till slut kraschade jag helt. Med hjälp av Katarinamodellen har jag fått förståelse för mig själv och vem jag är.  

För Maria började förändringen med en arbetsträningsplats finansierad i samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Efter det fick hon erbjudande om att jobba med lönebidrag för utveckling i anställning, med ett år i taget. Nu känner hon sig stark och engagerad i både jobb och kollegor. 

Med hjälp av Katarinamodellen har jag fått förståelse för mig själv och vem jag är.  

Katarinamodellen består av två perioder, en bas- och en fortsättningsgrupp, och anpassas efter individens behov och förutsättningar. Insatserna kombinerar praktiska arbetsuppgifter med friskvård, självhjälpsgrupper och coachning, med syftet att ge deltagarna verktyg för en hållbar balans mellan arbete och fritid. Gabriella Luttrup förklarar: 

– Arbetet inleds med att deltagaren, eller praktikanten som de kallas i projektet, sätter upp individuella mål tillsammans med en handledare. Därefter får de delta i arbetspraktik med riktiga arbetsuppgifter inom församlingens olika verksamheter. Alla är också med i självhjälpsgrupper inspirerade av 12-stegsprogrammet för att stärka deltagarnas självkännedom och självförtroende.  

Med hjälp av coachning får de även stöd att ta nästa steg i livet, oavsett om det handlar om vidareutbildning, praktik eller en anställning. Camilla Lillås, ansvarig för caféet, lyfter vikten av meningsfulla arbetsuppgifter: 

– Många deltagare kommer från svåra bakgrunder som utmattning, missbruk eller andra utmaningar. Det är viktigt att deltagarna utför riktiga arbetsuppgifter där de känner sig delaktiga och får uppskattning 

Både Gabriella Luttrup och Cecilia Lillås pekar på att det kanske är första gången på länge som deltagarna känner att de fungerar i en arbetssituation. Att de gör riktiga uppgifter där de fyller en funktion. Erik Holmberg, präst och ansvarig för diakonverksamheten, betonar vikten av långsiktighet: 

kvinna med långt ljust hår, rosa stickad tröja och svarta glasögon i pannan. Fotograf: M Liam Karlsson
Camilla Lillås är receptions- och kaféansvarig

Det här är ett arbete som kräver engagemang och uthållighet. När man kommer hit kanske man inte kan eller orkar bidra med något alls. Då måste vi visa att vi tror på den personen. Men projekttiden är ett till två år och vi måste vara tydliga med att det är en tillfällig lösning, så att man inte invaggas i en förhoppning att en tillfällig lösning ska bli permanent. Det är viktigt att vara transparent med det, säger han. 

– Har man inte jobbat med den här typen av diakoni så är Marymodellen* en bra introduktion som även erbjuder utbildningar i sättet att jobba, tillägger Camilla Lillås. 

Nadia Benhaji Ryttar, är 52 år och har nyligen gått från arbetsträning till en anställning med lönebidrag för utveckling i anställning och delar Marias Backs upplevelse: 

– Att arbeta här har varit en räddning för mig, där jag fått hjälp att hitta en balans i livet och lära mig ta hand om mig själv. Men det är inte alltid lätt att jobba med känslor så öppet tillsammans med andra. Det gav jättemycket, även om det varit tufft och idag har spänningar släppt som jag tidigare inte kunnat sätta ord på, berättar Nadia och avslutar: 

– Här kan jag vara den jag är, och har jag en sämre dag är det okej att ta ett steg tillbaka. Att vi försöker stötta varandra i vårt helande, det är det viktigaste av allt. 

Text: Erika Bergqvist Lindvall Foto: Magnus Liam Karlsson

Detta reportaget har tidigare publicerats i Ducatus nr 1/2025. 

Mary

Marymetoden - ett stöd för livsförändring

Många församlingar använder sig av Marymetoden för att erbjuda praktik och arbetsträning för personer som av olika anledningar står lång från arbetsmarknaden. Så här funkar de arbetsrättsliga ramarna.

Tre typer av lönebidrag: 

  • Lönebidrag för utveckling i anställning: För att pröva på ett yrke eller gå en utbildning. 

  • Lönebidrag för anställning: För att anpassa arbetsuppgifter och arbetsplats för en anställd. 

  • Lönebidrag för trygghet i anställning: Ett långvarigt stöd för att en anställd ska kunna behålla sitt jobb. 

Läs mer om olika anställningsmodeller på Arbetsförmedlingens webb 

 

Länk till matris över olika tidsbestämda anställningsfomer och de olika villkoren