Många församlingar använder sig av Marymetoden för att erbjuda praktik och arbetsträning för personer som av olika anledningar står lång från arbetsmarknaden. Så här funkar de arbetsrättsliga ramarna.
Marymetoden har växt fram inom svenska kyrkans församlingar och är idag en nationellt etablerad verksamhet för arbetsträning och återetablering till arbetslivet.
– Mary handlar om att stötta människor som kanske aldrig har haft ett jobb, att navigera på en helt ny arbetsmarknad, säger Linda Olofsson, nationell samordnare för Mary.
Genom en kombination av arbetsrättsligt ansvar och diakonalt engagemang bygger metoden på att ge deltagarna en möjlighet att bryta isolering och få syn på sina egna förmågor men också att skapa lust och meningsfullhet i tillvaron. Det visar hur diakoni och arbetsrätt kan gå hand i hand för att stödja människor till ett meningsfullt och självständigt liv.
– Metoden erbjuder en trygg och strukturerad ram för deltagarna där alla kan vara sig själva, förklarar Linda Olofsson.
Kärnan i modellen bygger på kända och beprövade metoder för att få människor att känna sammanhang och ta makten över sin egen livssituation genom ett situationsbaserat ledarskap.
Marymetoden är en arbetsträning som anvisas genom Arbetsförmedlingen, kommunen, Försäkringskassan eller andra försörjningsstödande myndigheter. Deltagarna erhåller aktivitetsstöd eller annan ersättning från den anvisande parten, medan församlingen får ett anordnarbidrag. En av metodens största styrkor, enligt Linda, är att den ger alla aktörer ett tydligt syfte och mål som man gemensamt kan jobba mot.

– Oftast startar individen med endast ett fåtal timmar i veckan, men går upp i tid utifrån individens förmåga. De flesta är i programmet i sex månader till ett år, och i många fall leder det till arbete eller studier.
Annat som kan intressera!
Linda Olofsson betonar vikten av att hela församlingen, från kyrkoråd och kyrkoherde till alla medarbetare, är engagerade i att vara en ”Mary-församling”;
– Marymetoden är inget man gör lite på sidan om. Verksamheten, handleda, verksamhetsutveckla och ha kontakt med samverkande parter tar mycket tid av medarbetarna och man behöver ha resten av organisationen med sig i det arbetet.’
Linda Olofsson betonar vikten av att hela församlingen, från kyrkoråd och kyrkoherde till alla medarbetare, är engagerade i att vara en ”Mary-församling”;
Text: Erika Bergqvist Lindvall Foto: Magnus Aronson samt privat.
Detta reportaget har tidigare publicerats i Ducatus nr 1/2025.
Så funkar Marymetoden
-
Marymetoden är en arbetsträning där den sändande myndigheten ansvarar för ersättningen i form av försörjningsstöd, aktivitetsersättning eller sjukpenning.
-
Avtal skrivs mellan den anvisande parten och församlingen som reglerar ansvarsfördelningen och säkerställer att deltagarna omfattas av försäkringar genom den anvisande parten.
-
För att säkerställa kvaliteten erbjuds utbildningar för handledare och verksamhetsledare.
Nyfiken på att starta Mary?
Kontakta samordningen för Mary Sverige kyrkokansliet.mary@svenskakyrkan.se
Här finns mer information och filmklipp från Maryverksamheter:
Marymetoden handlar om att skapa en miljö där människor känner sig sedda och betydelsefulla. Namnet är bildat av begynnelsebokstäverna i Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet.
Några projekt utvecklade genom deltagarnas initiativ:
-
I Faluns pastorat har man startat ett leksaksbibliotek.
-
I Kareby och Herrestads församlingar i Göteborg stift har man fokus på individer med utmattningsproblematik.
-
I Skärholmens församling syr deltagarna sorgepåsar till barn som förlorat en närstående, som kan beställas av andra församlingar.