Här finner du aktuella inlägg, pressmeddelanden, kontaktuppgifter med mera.
Pressekreterare

Martin Larsson

Lotta Person
Kommunikatör och presskontakt
Svenska kyrkans pressjour för brådskande frågor: tfn 018-16 94 74

Ett arbete som upplevs meningsfullt med goda möjligheter till inflytande. Men där kraven också är höga och där det kan vara svårt att dra gränser mot privatlivet. Det är några av resultaten i en ny studie om kyrkoherdars arbetsmiljö inom Svenska kyrkan.

I dag måndag den 3 februari 2025 utväxlas yrkanden inför avtalsförhandlingarna mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao och arbetstagarorganisationerna. Budget i balans, fortsatt effektivisering och åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen är de frågor Skao främst kommer att driva.

Välkommen till årets evenemang om dagens och morgondagens arbetsmiljö inom Svenska kyrkan. Årets tema: Arbetsmiljö i förändring

Även i år har Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté, TCYK, beviljats medel från Arbetsförmedlingen för att på olika sätt bidra till att fler kommer i arbete inom utemiljöområdet. Nytt för i år är att en miljon kronor av statsbidraget har öronmärkts för ett projekt som rör just begravnings- och kyrkogårdsverksamhetens kompetensförsörjning.

Sedan 1 januari 2024 utgör Skao en av Ideell arenas 114 partners. –Ett strategiskt och medvetet valt steg ut i det omkringliggande civilsamhället. Så förklarar Skao:s vd Birgitta Ödmark organisationens beslut att ansöka om partnerskap.

Skao har idag träffat centrala kollektivavtal med arbetstagarorganisationerna. Svenska kyrkans avtal 23 gäller till och med den 30 april 2025 och innebär en enklare löneprocess, fler vägar till arbete i kyrkan och ett minskat semesterberg.

Idag började Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation växla yrkanden med fackförbunden inför avtalsrörelsen 2023. Fokus ligger på att hitta lösningar för att överbrygga Svenska kyrkans ekonomiska utmaningar.

Sju oberoende arbetsgivarorganisationer har ingått ett samarbetsavtal för att bli starkare tillsammans. Detta genom att organisationerna kan verka i gemensamma frågor och därigenom bli en tydligare röst på arbetsmarknaden.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat en överenskommelse om löneavtal och allmänna villkor. Arbetstagarorganisationerna återkallar alla varsel och stoppar pågående stridsåtgärder.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering. Sent i medlingen har det dessutom dykt upp ytterligare kostsamma krav från arbetstagarorganisationerna. Därför har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tackat nej till medlarnas slutbud.
Kommunal har varslat vissa församlingar och pastorat Svenska kyrkan om blockad mot nyanställningar, inhyrning, mertid och övertid från den 22 april 2022 och om strejk från och med den 27 april 2022.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation säger upp Svenska kyrkans omställningsavtal för att göra det möjligt att teckna ett nytt, anpassat omställningsavtal innan LAS-överenskommelsens lagändringar träder i kraft under 2022. Svenska kyrkans avtal 20 har också sagts upp.
En ny modell lanseras nu för att motverka prästbrist och underlätta rekryteringar inom Svenska kyrkan. Genom Prästbanken ska församlingar snabbare och enklare kunna tillsätta uppkomna vakanser.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat ett centralt kollektivavtal för Svenska kyrkan med arbetstagarorganisationerna som gäller till och med den 31 mars 2023. På grund av att avtalsrörelsen har dragit ut på tiden, skjuts lönerevisionen upp till i vår och arbetstagarna får en julgåva om 1 500 kr i december 2020.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har idag påbörjat utväxlingen av yrkanden inför avtalsrörelsen våren 2020. Med anledning av Svenska kyrkans krympande ekonomi, är den viktigaste frågan i Svenska kyrkans avtalsrörelse att hålla nere kostnaderna.

I slutet av augusti tillträder Birgitta Ödmark som ny VD för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Hon kommer närmast från uppdraget som stiftsdirektor för Stockholms stift: – Jag trivs med att gå in i specialistorganisationer med hög kompetens.
Mening, engagemang och god arbetsgemenskap. Men också höga krav och svårt att sätta gränser. Bilden av den psykosociala arbetsmiljön för präster och diakoner inom Svenska kyrkan har många nyanser. Det visar en undersökning från Malmö universitet, som finansierats av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Studien presenteras utförligt i nya numret av magasinet Ducatus.

Mening, engagemang och god arbetsgemenskap. Men också höga krav och svårt att sätta gränser. Bilden av den psykosociala arbetsmiljön för präster och diakoner inom Svenska kyrkan har många nyanser. Det visar en ny undersökning från Malmö universitet, som finansierats av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Årets första Ducatus, magasinet om att leda och arbeta i kyrka och begravningsverksamhet, fokuserar på det gångna årets avtalsrörelse som avslutades 30 november 2017. – En av de frågor som arbetsgivarföreträdare inom kyrkan har angett som mest angelägen – att få enhetligare och enklare arbetstidsregler – har i och med detta fått en lösning. Det säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat kollektivavtal med Kyrkans Akademikerförbund för Svenska kyrkan. Därmed har avtal för 2017 tecknats med samtliga arbetstagarorganisationer och Svenska kyrkans avtal 17 är komplett.